David Goggins: wie is David en wat kun je van hem leren over gewoontes & veranderen?

David Goggins: wie is David en wat kun je van hem leren over gewoontes & veranderen?

De kans dat je weet wie David Goggins is, is klein. Hij is niet het type dat zichzelf enorm in de kijker speelt en dat is zonde, want zijn boodschap is erg krachtig en heeft het leven van veel mensen geraakt of veranderd. Gelukkig duiken er steeds meer Youtube-video’s op met David in de hoofdrol.

Als je meer wilt leren over wie David Goggins is, zijn boodschap, zijn boek en wat je van hem kunt leren op het gebied van zelfdiscipline, gewoontes en gedragsverandering, dan ben je op de juiste plek. In dit artikel leg ik je alles uit over David en zijn filosofie.

Wie is David Goggins?

David Goggins
Bron: Twitter

David Goggins (1975) is een Amerikaanse atleet, wereldrecordhouder voor het doen van de meeste pull ups in 24 uur en Navy SEAL [1].

David heeft een zeer zware jeugd achter de rug en stond op het punt zijn leven te vergooien, toen hij zichzelf toesprak in zijn spiegel (hij noemt het de accountability mirror) en zijn ultieme doel vond: zoveel mogelijk lijden.

“Wow” hoor ik je denken. Wie wil er nou zoveel mogelijk lijden in het leven? David dus. Hij doorliep deels de loodzware training om lid te worden van de United States Air Force Pararescue: de afdeling van de luchtmacht die neergestorte piloten redt. Vervolgens volgde hij de angstaanjagende training om Navy SEAL te worden en vocht hij in Afghanistan.

Omdat hij zich het lot aantrok van de weduwes en kinderen van zijn gesneuvelde Navy SEAL-collega’s, besloot hij dat hij mee wilde doen aan de Badwater 135 ultrarun om geld voor hen in te zamelen. Om mee te mogen doen aan deze run, heb je echter eerdere ultrarun-ervaring nodig. David besloot om daarom eerst (ongetraind!) een andere ultrarun te doen en vervolgens ook nog (met iets meer training) aan de HURT 100 mee te doen op Hawaii. Zo kwalificeerde David zich om mee te doen aan de Badwater 135.

In drie jaar tijd heeft David zo’n $200.000 opgehaald voor de Special Operations Warrior Foundation. Deze foundation geeft kinderen van gesneuvelde Special Ops de kans om te gaan studeren.

Naast Navy SEAL en atleet, is David tegenwoordig ook motivational speaker en auteur van het boek ‘Can’t Hurt Me’.

Wat je van David Goggins kunt leren op het gebied van gewoontes & veranderen

Hier bij de Bijschaaf Brigade draait alles om het veranderen van oude gewoontes of het aanleren van nieuwe gewoontes. Sta je aan de vooravond van een verandering en wil je geïnspireerd en gemotiveerd worden? Dan ben je bij David aan het goede adres. Ik heb 10 dingen die we van hem kunnen leren op het gebied van gedragsverandering, motivatie en  zelfdiscipline op een rijtje gezet.

1. Je moet jezelf verantwoordelijk houden

Jij bent de enige die iets kan veranderen aan je leven. Als je het verdrietige, meedogenloze en heftige verhaal van David’s jeugd kent, dan snap je waar deze uitspraak vandaan komt: hij heeft alles zelf moeten doen. Jaren heeft hij anderen de schuld gegeven van zijn lot en dingen die hem niet lukten. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn leven en dingen niet mooier te maken dan ze waren, heeft hij dit om kunnen draaien.

2. Het belangrijkste gesprek wat je hebt, is met jezelf

David had in zijn jeugd erg veel moeite met leren, heeft periodes in zijn leven gehad dat hij te zwaar was en periodes dat hij niet blij was met zichzelf. Hoe hij tegen zichzelf praatte was niet bepaald positief. Terwijl volgens David het belangrijkste gesprek wat je elke dag weer voert, met jezelf is. Het is daarom belangrijk dat je op een goede en positieve manier tegen jezelf praat en eerlijk tegen jezelf bent.

3. Kijk niet naar anderen, je bent je eigen competitie

Met alle social media zijn we tegenwoordig erg veel bezig met wat de mensen om ons heen aan het doen zijn en hoe we ons tot hen verhouden. Op social media laten we zien wie we willen zijn, niet wie we zijn. Focus je alleen op jezelf en waar jij mee bezig bent. Je bent je eigen competitie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door David Goggins (@davidgoggins) op

4. Doe elke dag iets wat je onprettig vindt

David is ervan overtuigd dat het niet altijd goed is om je alleen maar te focussen op waar je in uitblinkt. Als je goed kunt rennen, ren je waarschijnlijk regelmatig. Maar er zijn genoeg dingen die je stiekem liever niet doet. Door altijd maar te doen waar je goed in bent, wordt het leven volgens David eigenlijk té comfortabel. Doe daarom elke dag één ding waar je slecht in bent.

5. Je presteert op maximaal 40% van je kunnen…

..zelfs als je je best doet. Ja, laat dat maar even op je inwerken. David is ervan overtuigd dat de meeste mensen maar op 40% van hun kunnen functioneren. Volgens hem vinden de meeste mensen het prima om zich comfortabel te voelen en op 40% te functioneren.

Als je wel eens met een personal trainer hebt getraind, kan je je misschien wel vinden in de 40%-regel. Waar je in je eentje allang was gestopt met hetgeen wat je zo liet lijden, ging je door omdat je trainer je pushte.

Om door die 40% heen te breken, moet je jezelf naar het punt brengen waar dat oncomfortabele gevoel begint. Nu snap je misschien beter waar punt 4 uit dit lijstje vandaan komt!

6. Beheers je gedachten

David hamert erg veel op het beheersen van je gedachten. Volgens hem hebben je gedachten altijd een voorsprong op je. Je geest kent je angsten en je onzekerheden en het zal je altijd de kant opduwen waar je het meest comfortabel bent. Het is wat ons binnen die 40% houdt. David noemt het trainen en beheersen van je gedachten: eelt kweken op je geest (vrije vertaling van callousing the mind).

7. Praat met jezelf

Om te veranderen, moet je eerst jezelf en je gedrag onder ogen komen. David gaat zelfs zo ver dat hij een alter ego voor zichzelf heeft gecreëerd genaamd Goggins. Hij vertelt dat dit alter ego ontstond in een (spreekwoordelijke?) donkere kamer en raadt ons aan allemaal eens die donkere kamer te betreden om echt ons gedrag in te zien en kracht te vinden om te veranderen.

8. Je hebt frictie nodig in je leven om te veranderen

Wanneer er geen frictie is, is er geen groei. David’s hele leven bestond eigenlijk uit frictie. Zijn slechte jeugd, leer- en gezondheidsproblemen hadden hem tegen kunnen houden, maar hij zette door. Frictie maakt je sterker en het obstakel wat je nu tegenkomt op je weg kan je sterker maken om toekomstige uitdagingen te overwinnen.

9. Als je iets doet, doe het dan met alles wat je hebt

David wilde een U.S. Navy SEAL worden (wat hem is gelukt) en hij wilde niet zomaar een Navy SEAL worden, hij wilde de beste zijn. De beste zijn staat niet perse gelijk aan winnen, maar is volgens hem de wetenschap dat je alles hebt gegeven wat je kon.

David’s motto is dan ook: if you choose to do something, attack it. Je kunt twee wegen kiezen: de weg van de zwakken of de weg van de sterken. Mensen onthouden hoe je iets hebt gedaan en David wil niet bekend staan als degene die de weg van de zwakken koos.

10. Graai in je Cookie Jar

Ha, nu denk je misschien: ik mag koekjes eten van David! Ehm, nee. Met de Cookie Jar bedoelt hij een denkbeeldige koektrommel waarin hij alle dingen die hij overwonnen heeft opslaat. Elke keer als hij een zwaar moment heeft in zijn leven, opent hij de denkbeeldige koektrommel en dat helpt hem inzien hoeveel pijn hij al heeft doorstaan en hoe sterk hij is geweest. Het maakt de taak waaraan hij begonnen is een stuk minder overweldigend.

Meer lezen?

Als de boodschap van David je aanspreekt, raad ik je zeker aan zijn boek ‘Can’t Hurt Me’ te lezen. In het boek gaat hij dieper in op zijn harde jeugd, zijn ontwikkelingen en de dingen die hij heeft bereikt. Dit boek is niet zozeer een zelfhulp-boek. Het is vooral een indrukwekkend verhaal doorweven met advies en tips om jezelf te veranderen.

Plaats een reactie