Hoe lang duurt het echt om een gewoonte te veranderen?

Hoe lang duurt het echt om een gewoonte te veranderen?

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, heb je waarschijnlijk een gewoonte die je graag wilt veranderen. Heel goed, want deze hele website gaat over het veranderen van gewoontes! Misschien ben je al begonnen met veranderen of ben je bijna klaar om te starten. Je vraagt je waarschijnlijk af: hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen? Het echte antwoord is anders dan wat je waarschijnlijk eerder hebt gehoord of gelezen…

Hoe lang duurt het echt om een gewoonte te veranderen?

Dit is een lastige vraag. Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd die allemaal andere resultaten gaven en ook de experts zijn het niet eens over hoe lang het duurt om een gewoonte te veranderen.

De mythe van 21 dagen

Wellicht heb je ooit ergens gehoord of gelezen dat het 21 dagen duurt voordat je een gewoonte eigen hebt gemaakt. Dit aantal dagen komt bij de plastisch chirurg Maxwell Waltz vandaan. Hij kwam tot deze conclusie op een bijzondere (en enigszins lugubere) manier.

Dr. Waltz merkte namelijk dat zijn patiënten meestal zo’n 21 dagen nodig hadden om te wennen aan hun veranderde uiterlijk na bijvoorbeeld een facelift of neuscorrectie. Wat hem ook opviel was dat patiënten wiens been of arm was geamputeerd nog ongeveer 21 dagen last hadden van fantoompijn.

Waltz publiceerde deze bevindingen en zijn eigen ervaringen met gedragsverandering in het boek Psycho Cybernetics. Het boek werd een enorme hit en er werden meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1960, maar wordt nog steeds verkocht in een vernieuwde editie.

Veel guru’s op het gebied van persoonlijke ontwikkeling doken op de theorie van Dr. Waltz en dat is waar een probleem ontstond. De bevindingen van Waltz waren simpelweg zijn eigen bevindingen. Hij had geen uitgebreid onderzoek gedaan naar wat hij had ontdekt. Daarnaast gaf hij aan dat het minimaal 21 dagen duurde tot een gewoonte was veranderd. De rest van de wereld heeft daar het vaste getal 21 van gemaakt.

Eigenlijk zijn die 21 dagen dus een mythe. Dat dit aantal dagen populair is geworden, is niet vreemd. 21 dagen is een lekker overzichtelijke periode. Het idee dat je maar 21 dagen moet ‘afzien’ om iets nieuws aan te leren, is prettig. Wie wil er nu niet zijn leven veranderen in drie weken tijd?

 

Het echte antwoord op deze vraag

Zelf hou ik altijd de 66 dagen-regel aan. Ik heb geleerd dat dit voor mij in de meeste gevallen werkt als het om redelijk behapbare gewoonte-veranderingen gaat. Hierbij kun je denken aan veranderingen als meer groente eten, meer sporten of meer water drinken.

Maar eigenlijk is dit ook niet het antwoord op je vraag. Ik zal je zo uitleggen waarom, maar laten we eerst kijken naar de 66 dagen-theorie.

Waar komen die 66 dagen vandaan?

Die 66 dagen komen voort uit een onderzoek uitgevoerd door Phillippa Lally en haar team. Tijdens dit onderzoek keek men hoe lang het duurde voordat deelnemers een handeling automatisch uitvoerden (hét moment waarop je een nieuwe gewoonte hebt gevormd). Het gemiddelde aantal dagen dat deelnemers nodig hadden, was 66 dagen.

66 dagen is dus een gemiddelde. En dat is een belangrijk detail, want het betekent dat er deelnemers waren die er korter of langer over deden. Hieruit blijkt maar hoe lastig het is om een specifiek aantal dagen te nemen als antwoord op de vraag hoe lang het duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd.

Dat dit per persoon verschilt, hangt van een aantal dingen af:

  • Hoe klein of groot is de nieuwe gewoonte? Als de gewoonte is dat je elke avond bij het eten je vitaminepil wil nemen, kost dat minder tijd dan het aanleren van de gewoonte dat je iedere ochtend 5 kilometer gaat hardlopen.
  • Hoe is je mindset? Ben je al helemaal voorbereid op het veranderen of voel je ergens nog weerstand?
  • Hoe is je zelfdiscipline? Voor veranderen is veel meer nodig dan alleen zelfdiscipline, maar het is wel een belangrijke eigenschap die je zeker nodig hebt.
  • Heb je al vaker dingen veranderd in je leven of is dit de eerste keer dat je een nieuwe gewoonte gaat aanleren?
  • Hoeveel tijd heb je om je op het aanleren van je nieuwe gewoonte te focussen?

Foutieve aanpak

Het denken in dagen wanneer het gaat om het aanleren van gewoontes is in zichzelf eigenlijk een foutieve aanpak. Ik had hier nooit bij stilgestaan en dit was voor mij dan ook een enorme eye-opener:

Een gewoonte aanleren stopt nooit

En dat is natuurlijk een waarheid als een koe, want zodra je stopt met je gewoonte, is het geen gewoonte meer. Dan is het iets geworden wat je ooit deed. Een gewoonte aanleren is niet iets wat je maar een periode in je leven doet. Je moet elke dag opnieuw de keuze maken om die actie (de gewoonte) uit te voeren.

Deze truth bomb 💣ontdekte ik in onderstaande video. In de video zie je James Clear, de auteur van het boek Atomic Habits. De hele video is het kijken waard, maar als je op play drukt, start hij bij het stuk over hoe lang het duurt om een gewoonte aan te leren.

Hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen: 66 dagen dan maar?

De visie van James Clear klopt als een bus, maar echt bemoedigend is het niet. Om alles wat overzichtelijker te maken voor jezelf, kun je net als ik 66 dagen aanhouden. Tuurlijk moet je ook na die 66 dagen aan het werk blijven om je gewoonte een gewoonte te laten zijn, maar in die 66 dagen leg je in ieder geval de fundering. Maar onthou: hoe lang het duurt om een gewoonte te veranderen is uiteindelijk minder relevant dan dat je iedere dag voor die gewoonte blijft kiezen.

Heb je moeite om je binnen je 66 dagen aan je gewoonte houden, dan heb ik nog een aantal tips voor je:

  • Maak dingen zo makkelijk mogelijk voor jezelf.
  • Vind een slipstream-gewoonte om mee te beginnen. Als je op de fiets wel eens bent ingehaald door een vrachtwagen, weet je wat slipstream is. Je werd waarschijnlijk een eindje meegezogen in de luchtstroom van de vrachtwagen. Er zijn gewoontes die hetzelfde effect hebben. Als ik bijvoorbeeld sport, eet ik ook automatische gezonder en ga ik eerder naar bed. Sporten is dus mijn slipstream-gewoonte. Deze gewoontes hebben een groter effect op je leven en zullen je motiveren om door te blijven gaan.
  • Heb je alles een beetje laten versloffen? No problemo. Elke dag is een nieuw begin en je kunt gewoon verder gaan waar je was gebleven.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen

Plaats een reactie