Een homegym maken: hoe doe je dat?

Een homegym maken: hoe doe je dat?

Wil je een eigen homegym maken? Dat idee had ik ook en ik vertel je graag meer over alles waar je rekening mee moet houden. Of je nu een kleine ruimte of een enorme kelder tot je beschikking: ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips.

Waarom een homegym?

Als je erover nadenkt om een homegym te maken, dan heb je daar vast zo je eigen redenen voor. Twijfel je nog, dan kan ik je wellicht overtuigen met de redenen waarom ik mijn lokale gym heb ingeruild voor een homegym.

Je eigen homegym maken

Dit zijn de voordelen van een homegym:

 1. Je homegym is altijd open. 24/7;
 2. Het is er nooit druk! Je hoeft niet te wachten tot die grote spierbundel verderop klaar is met een apparaat: alles is vrij om te gebruiken;
 3. Je kunt lekker je eigen muziek afspelen zonder oordopjes. Je hoeft nooit meer je telefoon op standje ‘gehoorbeschadiging’ te zetten om boven de playlist van de sportschool uit te komen en kunt gewoon je eigen muziek luisteren;
 4. Als je sportscholen niet prettig vindt omdat je (nog) wat zelfbewust bent is een homegym een uitkomst. Zelf vind ik het niet zo erg om tussen de mannen in het krachthonk te staan, maar dat is voor iedereen anders natuurlijk;
 5. Je kan je eigen douche gebruiken. Niet iedere sportschool heeft prettige kleedruimtes. Dan is er niets fijner om na het sporten lekker onder je eigen douche te stappen;
 6. Je hebt geen reistijd. Je stapt uit bed en kunt meteen je homegym in;
 7. Je kan onbezorgd nieuwe oefeningen uitproberen. Heeft een fitchick op instagram een nieuwe oefening geshowd en durf je hem niet goed uit te proberen op de sportschool? In je homegym let er niemand op je!

Natuurlijk heeft een homegym ook een aantal nadelen en om dit artikel fair te houden, deel ik die ook met je.

De nadelen van een homegym:

 1. Je hebt minder apparatuur tot je beschikking. De meeste mensen hebben nu eenmaal niet het budget en de ruimte om een complete sportschool na te bouwen;
 2. Je moet ruimte in je huis opofferen voor je homegym;
 3. Er lopen geen trainers in je homegym om je te helpen bij oefeningen die nieuw voor je zijn;
 4. Het vergt extra zelfdiscipline om in je homegym te trainen omdat je helemaal op jezelf aangewezen bent.

 

Ga je een homegym maken? Let dan op deze punten!

Als je je eigen homegym gaat bouwen, moet je een aantal afwegingen maken. Dit zijn de dingen waar ik bij stil heb gestaan toen ik zelf mijn gym ging bouwen. Ik doe vooral krachttraining dus mijn afwegingen gaan vooral over producten die daarmee te maken hebben.

Waar maak ik mijn homegym?

Ik begon met het idee om de homegym in mijn gang te maken. Als je mijn huis binnenkomt, heb je meteen een trap naar boven en naast die trap zit een aantal vierkante meters ruimte.

Een aantal weken heb ik deze ruimte gebruikt als homegym, maar het bleek toch niet handig. Toen heb ik het hele handeltje naar mijn zolder verplaatst. Nu train ik al een tijdje op zolder en dat bevalt me goed.

Weet je zelf nog niet wat de beste plek is voor je homegym, dan heb ik 3 tips voor je:

 • Kijk naar waar je eventueel wat ruimte over hebt. Je hoeft geen hele kamer over te hebben om in te richten als gym. Zo gebruik ik het deel van mijn zolder waar ook mijn kledingkasten staan;
 • Kies een plek die veilig is. Als je zware gewichten rond hebt slingeren of zware dingen hebt die om kunnen vallen, is het misschien handig een afgesloten ruimte te hebben voor je gym in verband met je kinderen of huisdieren;
 • Het is niet noodzakelijk maar daglicht en een raam dat open kan zijn fijne eigenschappen voor je homegym.

Ga ik voor 30mm of 50mm bars (halterstang) en gewichten?

Deze keuze was voor mij snel gemaakt. In de sportschool train ik altijd met 50mm materiaal en hier ben ik dan ook aan gewend. Ik besloot dus maar om voor mijn homegym ook 50mm spullen aan te schaffen. Dit is echter wel een stuk duurder dan 30mm materiaal. Ik ben uiteindelijk voor onderstaande bar en bumperplates gegaan:

De lengte van de halterstang

Omdat ik echt een mini-homegym heb maar toch perse een barbell wilde hebben, ben ik voor een korte barbell gegaan. Mijn 152cm halterstang is een stuk kleiner dan de 220cm barbell die ik gewend ben van mijn sportschool. Maar toen ik hem uit de verpakking had gehaald en ermee in mijn homegym stond, was ik blij dat ik niet voor de 220cm bar was gegaan. Dat was erg onhandig geweest.

Olympische Halterstang 152cm Zwart

Bumper plates vs. rubber plates

Misschien een slechte reden, maar ook hier heb ik de afweging gemaakt: wat ben ik gewend? Op de sportschool trainde ik met bumper plates en wat ik er zo fijn aan vind is dat ze allemaal dezelfde afmeting hebben. Ik train (nu nog) vrij licht en deadlift bijvoorbeeld soms met 10KG aan elke kant. Met bumper plates maakt dat niet uit: 10KG plates zijn even groot als 25KG plates en dus is je bar gewoon op de goede hoogte om te deadliften.

Bumper Plates Voordeelset (100KG)

Voordeelset of gewoon losse plates?

Pff, wat een keuzestress. Urenlang heb ik plates online bekeken en zitten rekenen. Hoeveel gewicht moet ik nu kopen? Zal ik een voordeelset doen of losse plates?

Bumper plates zijn duurzaam en je koopt ze in principe om er heel veel jaren plezier van te hebben. Ik besloot uiteindelijk voor een voordeelset te gaan. Eerst zelf een setje samenstellen en vervolgens over een jaar weer gewichten bij moeten kopen, leek me niet echt een voordelige optie.

Ik heb naar twee sets zitten kijken:

Uiteindelijk ben ik voor de set van Sportbay gegaan omdat de 5KG en 10KG niet op voorraad waren bij Fitnesskoerier.

Het pakket met bumper plates werd bij me thuis bezorgd door PostNL. De pakketbezorger had best wat moeite om alle plates uit zijn bus te krijgen en vroeg dan ook vol verbazing of ik ze had gekocht om er zelf mee te trainen 😂💪🏻.

Ik ben erg tevreden over mijn set. De plates hebben wel een sterke rubberachtige geur. Verder zijn ze van goede kwaliteit en zien ze er strak uit! Een echte aanrader dus.

De vloer voor je homegym

Ik zag door de bomen het bos niet meer! Wat een enorm aanbod matjes, vloerplaten, puzzelmatten. stalmatten en rubbertegels is er beschikbaar.  Ik geloof dat ik zo ongeveer alle websites met vloeren heb bezocht. Dit waren mijn twee toppers:

 

<INSERT>

Een homegym maken met een beperkt budget

Je denkt wellicht dat je eigen homegym maken ontzettend duur is. Je kan het inderdaad zo duur maken als je wil, maar een homegym is ook binnen je bereik als je een beperkt budget hebt. Hieronder geef ik je een aantal tips om met een beperkt budget een homegym in te richten:

 • Kijk op Marktplaats. Hoeveel mensen beginnen er niet met thuis trainen om vrij snel weer te stoppen? Een deel van hun spullen komt uiteindelijk op Marktplaats terecht;
 • Zoek naar webshops die betaalbare maar kwalitatief goede producten verkopen. Let hierbij wel goed op: niet alle shops zijn even goed. Zelf ben ik tevreden over SportBay en FitnessSeller;
 • Investeer in veelzijdige producten. Met een setje verstelbare dumbbells kom je al een heel eind. Hetzelfde geldt voor een set goede resistance bands. Met beide producten kun je een enorme hoeveelheid aan oefeningen doen;
 • Kijk ook eens bij winkels als de Action of Decathlon. Daar kun je gerust heen om bijvoorbeeld een foam roller te halen.

Zelf had ik ook een beperkt budget voor mijn homegym en dit zijn een aantal dingen die ik heb gedaan om de kosten te drukken:

Geen powerrack maar losse squat stands

Volgens mij droomt iedereen die aan krachttraining doet wel over het hebben van een powerrack. Ik in ieder geval wel! Maar een goed powerrack kost een hoop geld en ik moet zeggen dat ik er ook geen ruimte voor had helaas. Dus ging ik op zoek naar een alternatief en ik kwam bij losse squat stands uit. Ik wilde betaalbare maar ook kwalitatief goede en vooral veilige stands kopen. Na het lezen van veel reviews kwam ik uiteindelijk uit bij de stands van Marbo.

Marbo Squat Stands ms-s108

Marbo Haltersteunen MS-S108
https://www.fitness-seller.nl/marbo-haltersteunen-ms-s108/

Deze stands kosten je net iets meer dan 100 euro en je denkt wellicht dat je niet te veel kan verwachten voor dit bedrag, maar niets is minder waar! Ik ben erg tevreden over deze stands: ze zijn stevig, makkelijk in elkaar te zetten en ook best mooi!

De stands hebben twee rubberen matjes waarop je je halterstang laat rusten en hierdoor beschadigt de stang niet. Ze zijn makkelijk te verstellen en hebben ook nog afleghaken voor de veiligheid.

Hoe ik me voel na cardioEn cardio dan?

Zelf hou ik niet zo van cardio. De eerste keer dat ik 5KM achter elkaar kon hardlopen was ik gelijk geblesseerd! Wel heb ik jaren gefietst, maar binnen fietsen vind ik saai. Daarom heb ik nu besloten dat ik een bokszak aan mijn homegym ga toevoegen zodat ik daar wat oefeningen op kan doen. Ook ben ik begonnen met touwtje springen en dat vind ik ook erg leuk!

 

Heb jij een homegym? Of ben je bezig hem te maken?

Als je goede tips of tricks hebt voor mij en andere lezers, laat dan een comment achter onder dit bericht!

Plaats een reactie