3 super effectieve tips om meer groente te eten

3 super effectieve tips om meer groente te eten

Je hebt het misschien niet door, maar waarschijnlijk eet je te weinig groente. Uit een onderzoek van een groentesapjes-bedrijf blijkt dat we onze consumptie van groenten rijkelijk overschatten! 80% van de respondenten gaf aan genoeg groente te eten, terwijl maar 51% aangeeft de aanbevolen 250 gram groente binnen te krijgen. Shocking! Wil je meer groente eten? Lees dan vooral even verder.

Meer groente eten

Zelf kwam ik ook tot de conclusie dat ik te weinig groente eet en dus heb ik het mijn doel voor dit jaar gemaakt (zie mijn Bijschaaf Bucketlist) om te leren hoe ik voldoende groente kan eten. Groenten zijn namelijk erg belangrijk voor onze gezondheid. Ze beschermen ons tegen allerlei kwalen en ouderdomsziektes, geven ons lichaam de benodigde voedingsstoffen en kunnen het ontstaan van DNA-schade voorkomen en bestaande schade zelfs omkeren [1]!

Maar hoe zorg je er nu voor dat je genoeg groente eet?

Om een antwoord op deze vraag te geven, ben ik gaan experimenteren met een aantal manieren om meer groente te eten. Ik deel ze hieronder met je!

Meer groente eten: hoe doe je dat? 3 tips

1. Maak je doel SMART

Als je goede voornemen is om meer groente te eten, kun je dit het beste zo concreet mogelijk maken. Zomaar zeggen ‘ik wil meer groente eten’, maakt het een beetje lastig om te bepalen of je goed bezig en om van dit goede voornemen een gewoonte te maken. Gelukkig is er een makkelijker manier methode om je te helpen.

meer groente eten

Je kunt je doel om meer groente te eten namelijk SMART maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Als je denkt dat de SMART-methode alleen handig is voor marketing mensen, dan heb je het mis. Je kunt het prima inzetten om je persoonlijke doelen concreter te maken. Ik zal een voorbeeld geven van hoe je de SMART-methodiek toe kunt passen in dit geval.

Doel: ik wil meer groente eten

 • Specifiek: Ik wil de aanbevolen hoeveelheid groente eten (250 gram)
 • Meetbaar: Ik weeg de hoeveelheid groente die ik eet. Ik houd met een habit tracker bij hoe vaak ik aan de aanbevolen hoeveelheid kom. Dat wegen hoef je natuurlijk alleen in het begin te doen, zodat je beter leert inschatten hoeveel 250 gram groenten is. Het bijhouden kun je het beste doen totdat het eten van extra groenten echt een gewoonte is geworden.
 • Acceptabel: Deze letter uit het wordt SMART is in dit geval niet zo relevant, omdat het gaat om een doel waaraan alleen jij werkt. Is dit iets wat je doet voor je hele gezin, dan is het goed om te checken of zij achter dit doel staan.
 • Realistisch: Door je doel realistisch te houden, kun je ervoor zorgen dat je het haalt. Zeg bijvoorbeeld niet: ik wil iedere dag de aanbevolen hoeveelheid groenten eten. Je komt nu eenmaal wel eens in situaties waarin je niet zelf kunt koken en controle hebt over hoeveel groente je eet. Om te starten zou je ook kunnen zeggen: ik wil 5 keer per week de aanbevolen hoeveelheid groenten eten.
 • Tijdsgebonden: Dit is natuurlijk niet echt iets wat een deadline heeft, maar je kunt wel bepalen wanneer je gaat evalueren of dit iets is wat bij je past en haalbaar is. Het duurt 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus dat is een mooie periode om ermee aan de slag te gaan.

 

2. De ‘Cereal Bowl Diet’

meer groente eten

Deze methode kwam per ongeluk op mijn pad. Een natuurtherapeute die ik volg op Facebook deelde deze tip. De naam van het ‘dieet’ verwijst naar de cereal bowl, het bakje waarin voornamelijk Amerikanen hun cornflakes eten in de ochtend. Wil je meer groente eten, dan is dit een zeer effectieve manier om dat te doen! Het werkt als volgt:

 • Iedere dag eet je bij je lunch een bakje (een ‘cereal bowl’) rauwe groenten. Voordat je iets anders van je lunch aanraakt, eet je eerst je bakje groenten leeg. Zelf vul ik mijn bakje bijvoorbeeld met sla, bieten, spinazie, avocado kiemen, komkommer, geraspte wortel en/of paprika.
 • Bij het avondeten doe je eigenlijk hetzelfde, maar dan vul je je bakje met gekookte/gestoomde/gebakken/gegrilde groenten. Ik eet dan graag pompoen, broccoli, courgette, ui, tomaatjes, boerenkool en/of boontjes.

De voordelen van een ‘Cereal Bowl Diet’

 • Zonder al te veel moeite krijg je meer dan genoeg groente binnen;
 • Je kunt eindeloos variëren, dus het wordt nooit saai;
 • Groente wegen om te kijken of je aan je dagelijkse dosis zit is niet nodig. Je gaat uit van de hoeveelheid die in een schaaltje past;
 • Je hoeft geen ingewikkelde recepten te leren om meer groenten te eten en kunt verder gewoon koken waar je zin in hebt;
 • Van groenten zit je vrij snel vol en dat betekent dat je waarschijnlijk minder eet van de dingen die minder goed voor je zijn.

Als je denkt dat op deze manier meer groente eten saai is, dan heb ik een aantal tips voor je om je groenten-bakjes wat smaakvoller te maken.

Hoe maak je je groenten smaakvoller?

 • Maak van je rauwe groenten bij de lunch gewoon salades met olijfolie, peper en zout en pitten en zaden;
 • Rooster je groenten voor het avondeten in de oven. Snij de groenten in stukken, leg ze op een bakplaat met daarop bakpapier, besprenkel ze goed met olijfolie, paprikapoeder, oregano en peper en zout, even husselen en ze kunnen zo de oven in voor ongeveer 30-45 minuten (tussendoor even prikken en kijken om te zien of ze gaar zijn. Heerlijk!

 

3. Groentesap maken

meer groente eten

Je ochtend beginnen met een halve selderij, een biet, citroen, gember, 5 wortels en een halve komkommer? Je moet er misschien niet aan denken als je dit leest, maar misschien verander je van gedachten als ik je vertel dat dit één van mijn favoriete groentensappen is. Zelf probeer ik zeker 1 a 2 keer per week verse groentesap te maken. Waarom? Ik leg het je uit:

 • Het is een fijne manier om je dag te beginnen;
 • Je krijgt in één klap een enorme hoeveelheid groenten binnen omdat je ze drinkt. Het lukt je bijna niet om deze hoeveelheid groenten in één keer te eten;
 • Het is een aantrekkelijkere manier om groentes binnen te krijgen die je niet lekker vindt om te eten. Zo hou ik zelf niet van selderij, maar in een groentensap kan ik de smaak verdoezelen met extra citroen en biet;
 • Het doet wat met je mindset. Ik merk aan mezelf dat ik door de dag heen gezondere keuzes maak als ik de dag ben begonnen met een glas verse groentesap.

Zelf maak ik al jaren zelf groentesap omdat het voor mij een handige manier is om meer groente te eten. Als je erover denkt om ook groentesap te gaan maken, heb ik een aantal tips voor je.

Tips voor als je groentesap gaat maken

 • Kies een goede slowjuicer uit. Zelf gebruik ik al jaren een slowjuicer van Matstone. Ik heb veel verschillende soorten slowjuicers uitgeprobeerd, maar dit blijft mijn favoriet. Hij is werkelijk onverwoestbaar en erg makkelijk te gebruiken en schoon te maken (vaatwasserbestendig!).
 • Was je groenten goed. Ik was mijn groenten eerst onder koud stromend water en daarna verwerk ik ze pas;
 • Maak je slowjuicer direct schoon als je hem hebt gebruikt. Vooral het zeefje kan snel aankoeken en dan is het een heel gedoe om het schoon te maken;
 • Geef niet meteen op als je de eerste paar keer je groentesap niet zo lekker vindt. Ik weet nog dat ik voor het eerst een glas groentesap dronk. Dat was op zijn zachtst gezegd geen fijne ervaring. Voeg dingen aan je sap toe die het wat smakelijker maken zoals citroen, een klein stukje gember, appel, wortels of bieten.

Weinig tijd, maar toch een vitamineboost nodig?

Groentesap maken is tijdrovend. Daarom heb ik een oplossing gevonden voor de keren dat ik net wat tijd tekort kom om groentesap te maken. Ik neem dan een zakje Alka Greens. Een zakje Alka Greens bevat acerola, chlorella, spirulina, gerstegras, tarwegras, pollen, enzymen, extracten van groenten, vruchten, en kurkuma en gember. Het is erg makkelijk in het gebruik: je giet het zakje leeg in een glas water en je kunt het zo opdrinken. Het smaakt niet perse erg lekker, maar na twee keer drinken was ik er aan gewend. Perfect dus voor drukkere dagen!

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

 

Plaats een reactie