Meer lezen: 7 effectieve tips om meer boeken te lezen

Meer lezen: 7 effectieve tips om meer boeken te lezen

Was je als kind een echte boekenworm, maar kom je er als volwassene maar niet aan toe om meer te lezen? Ik had hetzelfde probleem en dus besloot ik op onderzoek uit te gaan. Hoe kun je meer lezen op een fijne, effectieve manier? Hoe motiveer je jezelf om boeken te blijven lezen in plaats van je tijd te verdoen op je telefoon? Ik zocht het voor je uit en probeerde verschillende dingen!

De voordelen van lezen

Als je dacht dat lezen alleen maar leuk is om te doen, dan zul je verrast worden door de vele voordelen die lezen je brengt!

  • Lezen helpt je bij het verlagen van stress;
  • Van veel lezen ga je ook beter schrijven;
  • Lezen is goed voor je geheugen en je analytische skills;
  • Door veel te lezen doe je enorm veel extra kennis op;
  • Lezen helpt je bij het vergroten van je woordenschat.

Allemaal redenen om meer te lezen! Ik deel graag mijn tips die mij hebben geholpen om meer te lezen en zo mijn leesdoel te bereiken.

1. Voeg lezen toe aan je routine

Routines hebben we allemaal en ze zijn van groot belang als je je gedrag wilt veranderen. Het werkt erg goed om nieuw gewenst gedrag (meer lezen in dit geval) toe te voegen aan een bestaande routine.

Zelf heb ik lezen toegevoegd aan mijn avondroutine. Ik ga iets eerder naar bed en lees dan eerst nog minstens een half uur in mijn boek. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je werkt aan je doel om meer te lezen én lezen is stress verlagend waardoor je waarschijnlijk sneller in slaap zult vallen en beter zult slapen.

Meer tips nodig om beter te slapen? Lees dan dit artikel.

 

2. Stop een boek in je tas

Op een drukke ochtend zat ik in de trein op weg naar mijn werk. Ik zat verdiept in mijn boek, totdat ik even aan de kant moest om mensen de trein uit te laten. Toen ik weer zat, keek ik op: iedereen om me heen zat driftig op zijn telefoon te swipen, scrollen en tappen.

Er is natuurlijk niets mis met het gebruiken van je telefoon, maar als je meer wilt lezen zijn je ritjes in de trein het perfecte moment en kun je je telefoon beter in je tas laten!

Ook momenten waarop je moet wachten zijn geweldig om extra bladzijden te lezen. Zit je te wachten in de wachtkamer van de tandarts, op het perron of in een café voor een afspraak met een vriend(in), dan kun je gewoon je boek uit je te tas halen en beginnen met lezen.

Te volle tas?

Zit je tas al propvol en past er echt geen boek meer bij? Dan kun je je e-reader meenemen. Heb je nog geen e-reader, maar zou je er wel eentje willen kopen? Zelf heb ik een Kindle Paperwhite waar ik erg tevreden mee ben. Hij is licht, fijn in het gebruik en hij past in mijn jaszak! Ik heb ook zeer goede dingen gehoord over Kobo e-readers.

 

3. Leg je boek in het zicht

Als je jezelf een nieuwe gewoonte aan wilt leren, kun je het jezelf het beste zo makkelijk mogelijk maken. Daarom raad ik je aan je boek in het zicht te leggen. Zelf leg ik mijn boek of e-reader altijd op mijn nachtkastje. Op deze manier herinner ik mezelf er aan dat ik graag meer wil lezen. Het is een simpele en effectieve manier om je te helpen bij het behalen van je doel.

 

4. Geef jezelf een lees-challenge

Als je van lezen houdt, maar nog niet bekend bent met Goodreads dan raad ik je aan om er snel eens een kijkje te nemen! Op Goodreads kun je nieuwe boeken ontdekken, bijhouden wat je leest of nog zou willen lezen en je kunt ook meedoen aan een challenge.

Zelf heb ik het voornemen om dit jaar 30 boeken te lezen en op dit moment loop ik al één boek voor op schema!

5. Luisteren in plaats van lezen

Zijn er momenten waarop je veel tijd hebt, maar je niet letterlijk met een boek in je hand kunt zitten? Geen probleem: dan kun je je leesdoel bereiken door luisterboeken te gebruiken. Sta je vaak in de file bijvoorbeeld, dan is dit een perfecte manier om je doel te bereiken.

Storytel is een bekende partij voor luisterenboeken. Je kunt onbeperkt naar luisterboeken luisteren en tegenwoordig kun je ook ebooks downloaden.

 

6. Neem de shortcut

Ben je superdruk, maar wil je toch de highlights van een groot aantal Engelstalige non-fictie boeken meepakken? Dan is Blinklist wat voor jou! Omdat ik zelf veel non-fictie boeken lees, heb ik een aantal jaar geleden Blinkist eens uitgeprobeerd en ik was erg onder de indruk. Ondertussen hebben ze hun aanbod uitgebreid en meer functionaliteiten toegevoegd.

Blinkist biedt je een soort samenvatting van een boek. Hierdoor lees je alleen de highlights en niet het hele boek. Je kunt uit meer dan 3000 titels kiezen die je kunt lezen of kunt luisteren. Alles is ook offline te benaderen (handig in het vliegtuig) en het zelfs naar je Kindle sturen als je die hebt en dat voor maar 60 euro per jaar als je het jaarabonnement neemt. Eerst proberen? Je kunt 14 dagen gratis gebruik maken van Blinkist.

 

7. Neem een abonnement bij de bibliotheek

“Pff, Stephanie. We leven toch niet meer in 1995?”, hoor ik je denken. Ook ik was in eerste instantie wat sceptisch over het nemen van een abonnement bij mijn plaatselijke bibliotheek, maar ik ben er nu al een aantal maanden erg blij mee!

  • Je kunt een (groeiend) deel van de boeken lezen op je eigen e-reader;
  • Je kunt gemakkelijk boeken reserveren;
  • Is het boek niet beschikbaar in jouw eigen bieb? Dan kun je het boek over laten komen vanuit een andere bieb. In sommige gevallen is dit kosteloos, in sommige gevallen betaal je hier een toeslag voor;
  • Als je een fervent lezer bent dan spaar je hiermee een hoop geld uit omdat je de boeken niet meer hoeft te kopen. Een abonnement bij de bieb kost je een paar euro per maand.

 

Meer lezen kan dus makkelijk!

Met deze tips heb je geen enkel excuus meer om dat ene boek wat je steeds wilt lezen niet op te pakken. Heb jij ook tips voor mijn lezers? Doe je ook mee aan een Goodreads Reading Challenge? Laat je reactie achter in de comments onder dit artikel!

Vond je dit artikel handig? Deel het!

Meer lezen

Plaats een reactie