Thuiswerken: 9 tips om zo effectief mogelijk vanuit huis te werken

Thuiswerken: 9 tips om zo effectief mogelijk vanuit huis te werken

Heb je een beroep waarbij je veel tijd doorbrengt achter een computer, dan heb je vast wel eens vanuit huis gewerkt. Het Nieuwe Werken zoals thuiswerken ook wel wordt genoemd, wordt steeds populairder. In 2017 waren er in ons land 866.000 thuiswerkenden met een baan van 12 uur of meer. Vooral het aantal vrouwen dat vanuit huis werkt, neemt toe [1].

Dat niet iedereen gemaakt is om thuis te werken, blijkt uit onderzoek van Intermediair [2]. Veel mensen hebben namelijk moeite met hun concentratie en gaan toch even snel iets tussendoor regelen: stofzuigen, dat boodschapje doen wat ze zijn vergeten of een telefoontje plegen.

Zelf werk ik regelmatig vanuit huis. En ook al heeft thuiswerken zeer veel voordelen, het is soms ook uitdagend. Om ervoor te zorgen dat ik productiever ben als ik thuis werk, heb ik een aantal regels ingesteld voor mezelf, mijn huis erop aangepast en mezelf nieuwe gewoontes aangeleerd. Wil je zelf ook productiever zijn bij het thuiswerken? Lees dan mijn 9 tips!

 

9 tips om zo effectief mogelijk vanuit huis te werken

1. Wees duidelijk tegen je omgeving

thuiswerken tips omgeving

Als je regelmatig thuiswerkt, komt dit je misschien bekend voor: je omgeving weet dat je thuis bent en komt daarom gerust bij je binnenvallen of doet een beroep op je. Het gevolg is dat jij uit je concentratie wordt gehaald en als je het moeilijk vindt om nee te zeggen, baal je misschien omdat de onverwachte bezoekjes of hulpvragen je van je werk af houden.

Een manier om dit op te lossen, is door duidelijk te zijn tegen de mensen om je heen. Geef aan dat thuiswerken niet betekent dat je vrij bent of beschikbaar bent. Je hebt werk te doen en dat doe je tijdens bepaalde tijden net zoals wanneer je op kantoor bent. Vraag mensen eerst te bellen of een afspraak met je in te plannen als ze je nodig hebben tijdens je werkuren.

Deel je je huis met je partner en/of kinderen, dan kun je de stoplicht-tactiek gebruiken. Neem drie gekleurde vellen (rood, oranje en groen) en hang die op je deur afhankelijk van wat er op dat moment mogelijk is. Dit systeem is zo simpel dat ook kinderen dit gewoon begrijpen.

  • Groen betekent: kom maar binnen als je wil
  • Oranje betekent: check eerst even of je me kunt storen
  • Rood betekent: niet storen

 

2. Optimaliseer je werkplek

Het fijne van op kantoor werken, is dat je hoogstwaarschijnlijk een verstelbaar bureau en fijne bureaustoel hebt. Misschien heb je ook een extra beeldscherm. Ga je veel vanuit huis werken, dan raad ik je aan om niet te besparen op dit soort aankopen. Het laatste wat je wil is rug- of nekpijn omdat je niet lekker zit.

Een goede kantoorinrichting hoeft niet duur te zijn. Zelf heb ik een verstelbaar bureau van Ikea waar ik erg blij mee ben en een tweedehands Gispen bureaustoel. Op Marktplaats vind je veel aanbieders van tweedehands kantoormeubilair.

Ook een extra beeldscherm is geen overbodige luxe. Of je nu een ontwerper bent of de hele dag in ingewikkelde excel-sheets zit te werken: het is prettig om overzicht te hebben en niet naar een klein laptop-schermpje te hoeven turen. Ik gebruik zelf een Dell Ultrasharp monitor waar ik zeer tevreden mee ben!

 

3. Kleed je aan

thuiswerken tips aankleden

Als je vanuit huis werkt, kan het lastig zijn om aan een routine vast te houden. Waar veel mensen denken dat thuiswerken in je pyjamabroek het ultieme werkgenot is, ben ik van mening dat het veel prettiger is om je ochtend te starten met een douche en een frisse set kleding.

Met kleding bedoel ik iets waarin je naar de supermarkt zou durven gaan, niet die ene joggingbroek met gaten. Als je je normaal aankleed voel je je een stuk beter en start je je dag veel lekkerder. Daarnaast voelt je thuiskantoor daardoor meer als een echt kantoor, niet als een plek waar je lekker rondhangt in je pyjamabroek.

 

4. Loop een rondje

Werk je thuis en heb je een smartwatch, dan is het je misschien wel eens opgevallen hoe weinig stappen je doet als je vanuit huis werkt. Je hoeft nu eenmaal niet te reizen naar kantoor en je huis is natuurlijk een stuk kleiner dan de meeste kantoren. Je beweegt dus waarschijnlijk erg weinig als je thuis werkt. Probeer daarom tijdens je lunch even lekker een rondje te lopen. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je productiviteit en creativiteit.

thuis werken hersenen

 

5. Koop een noise cancelling koptelefoon

Oké, die collega die zo hard praat en die meneer van facilitair die middenin jouw call een televisie aan de muur gaat monteren zijn niet fijn, maar thuis heb je waarschijnlijk nog meer last van omgevingsgeluiden. Je buurman die je nog nooit zonder decoupeerzaag in zijn hand hebt gezien, je buurvrouw die graag piano speelt of de buurtkinderen die de muur van jouw huis gebruiken als voetbal-goaltje: het zijn allemaal geluiden die je uit je concentratie kunnen halen.

Een van de oplossingen is het aanschaffen van een noise cancelling koptelefoon. Deze koptelefoons filteren vervelende omgevingsgeluiden weg waardoor je alleen je muziek hoort. Zo kan je buurman lekker zagen zonder dat jij er last van hebt.

Ik heb meerdere noice cancelling koptelefoons geprobeerd en de Bose QuietComfort 35 II vond ik het beste. Is de Bose buiten je budget dan verkoopt JBL ook fijne koptelefoons met noise cancelling voor een scherpere prijs.

 

6. Kies een vaste werkplek in je huis

thuiswerken tips bureau

Een vaste plek kiezen om te werken is belangrijker dan het lijkt. Zo’n vaste werkplek biedt namelijk meerdere voordelen:

  • Je kunt de deur letterlijk achter je dicht trekken als je klaar bent met werken zodat je letterlijk je werkdag afsluit;
  • Je hebt een vaste plek waar je je werkspullen bewaard zodat je geen papieren en appartuur door je hele huis hebt liggen;
  • Je kunt deze plek helemaal inrichten zodat het extra comfortabel is;
  • Als je op de bank gaat hangen tijdens het werken, ga je die plek ook associeren met werk wat je wellicht een onrustig gevoel kan geven zodra je wilt gaan ontspannen.

Heb je geen kamer over om een kleine thuiskantoor van te maken, dan kun je in een van je kamers een klein hoekje maken waar je werkt.

 

7. Werk op tijden waarop jij het meest productief bent

Iedereen heeft zijn eigen tijden waarop hij het best presteert. Een van de grote voordelen van thuiswerken is dat je (deels) je eigen tijden kunt bepalen. Ben je een ochtendmens, dan is het heerlijk om lekker vroeg te starten. Eerder een avondmens? Dan zet jij na het eten nog even je laptop aan.

Wil je meer tips om je leven makkelijker te maken?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang mijn gratis Habit Tracker die je kunt printen.

NU INSCHRIJVEN

8. Neem pauzes

Op kantoor ontstaan pauzes vaak vanzelf: het is lunchtijd, een collega wil een praatje maken of je hebt even wat tijd voor jezelf tussen twee afspraken. Wanneer je vanuit huis werkt, is het een uitdaging om genoeg pauzes te nemen en veel mensen vergeten daarom soms eens een break te nemen. Zonde, want pauze nemen is enorm belangrijk! Ga even weg van je computer, loop een rondje, doe een wasje of pak iets te eten of drinken.

 

9. Bepaal een eindtijd voor jezelf

thuiswerken tips eindtijd

Een van de lastigste dingen van thuiswerken, is het gebrek aan structuur. Waar je normaal waarschijnlijk op redelijke vaste tijden binnenkomt op kantoor en weer naar huis gaat, is dat thuis natuurlijk compleet anders. Je loopt daardoor het risico dat je langer doorwerkt dan de bedoeling is.

Wat je hierbij kan helpen, is het bepalen van een vaste eindtijd. Zodra je die eindtijd nadert, ga je je werk afronden en zodra de eindtijd is aangebroken, klap je je laptop dicht.

 

Hoe doe jij het?

Werk jij regelmatig vanuit huis en heb je tips voor mij en mijn andere lezers? Deel ze hieronder in de comments!

 

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

thuiswerken tips pin

 

Plaats een reactie