Ben je op zoek naar recepten, doe-het-zelf-tutorials, leuke plaatjes, inspiratie voor alles wat je maar kunt bedenken of bijvoorbeeld handige tips om je huis makkelijker schoon te maken? Dan is Pinterest wat voor jou! Misschien heb je er al over gehoord van mensen om je heen, maar vraag je je toch af: wat is Pinterest? Ik leg het je graag uit.

Wat is Pinterest?

Pinterest is een social media website, net als bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Op Pinterest slaan gebruikers afbeeldingen en tegenwoordig ook video’s op.

Wanneer je een afbeelding of video opslaat op Pinterest, heet dat een ‘pin’. Die ‘pins’ sla je vervolgens op op een ‘bord’. Je kunt borden maken die zichtbaar zijn voor iedereen of je kunt er voor kiezen om een bord privé te houden. Het nut van borden is, is dat je zo makkelijk je pins kunt categoriseren. Hierdoor is het makkelijker om wat je hebt gepind terug te vinden.

Om Pinterest te gebruiken heb je een account nodig. Je kunt je gratis aanmelden via Pinterest.com.

Op Pinterest ligt de nadruk minder op interactie tussen de gebruikers, zoals je bijvoorbeeld wel ziet op Twitter of Facebook. Veel mensen gebruiken Pinterest vooral als een zoekmachine en een prikbord. Ik zal dit uitleggen aan de hand van voorbeelden.

Pinterest gebruiken als zoekmachine

Stel dat je jarig bent en je een appeltaart wilt bakken. Als je geen recept hebt, ga je waarschijnlijk naar Google om het te zoeken. Veel Pinterest-gebruikers starten echter met hun zoektocht op Pinterest. Daar barst het namelijk van de appeltaart-recepten en het fijne is dat je ook heel makkelijk je zoekresultaten kunt filteren om het perfecte recept te vinden.

Wat is Pinterest

Als je naar bovenstaande afbeelding kijkt, zie je dat er een rij blokjes boven al de afbeeldingen van appeltaart staan. Daarmee kun je bijvoorbeeld aangeven dat je een gezonde appeltaart wilt bakken of een suikervrije appeltaart of een appeltaart in de airfryer.

Dit maakt het heel makkelijk om het juiste recept te vinden én het brengt je soms ook nog eens op goede ideeën.

Pinterest gebruiken als prikbord

Had je vroeger ook een prikbord waarop je recepten, leuke kaarten of posters had hangen? Pinterest is een digitale versie van jouw oude vertrouwde prikbord! Je kunt elke afbeelding die je tegenkomt op het internet opslaan als ‘pin’. Zelfs gebruik ik Pinterest veel als naslagwerk. Ik kom online leuke, lekkere of interessante dingen tegen en die sla ik op op één van mijn borden zodat ik het later terug kan vinden.

Je ‘feed’

Als je een Facebook-account hebt, weet je waarschijnlijk wat een ‘feed’ of ‘timeline’ is. Het is het overzicht van laatst geplaatste berichten van mensen waar je mee bevriend bent of pagina’s die je hebt geliked.

Pinterest heeft ook zo’n ‘feed’. Het is de pagina waarop je terecht komt als je inlogt op Pinterest. Hier zie je pins van mensen die jij volgt maar Pinterest stelt zelf ook pins voor die jij misschien leuk vindt.

 

Hoe gebruik je Pinterest om je leven makkelijker te maken?

Zelf gebruik ik Pinterest al jaren en maar goed ook, want anders was ik al die lekkere recepten die ik de afgelopen jaren heb gevonden en gekookt al lang kwijt geweest. Wil je weten hoe je Pinterest op een nuttige manier kunt gebruiken? Lees dan snel verder.

1. Gebruik Pinterest als levend kookboek

Een lekker recept gevonden online? Sla ze op en je weet zeker dat je het weer terug kunt vinden. Geen gedoe met knipsels of schriftjes meer.

2. Plan een reis

Heb je een mooie reis op het programma staan? Iedereen die wel eens op reis is geweest, weet dat het plannen van een reis niet altijd makkelijk is. Pinterest maakt het een stuk makkelijker omdat je alle interessante bestemmingen voor je reis kunt verzamelen op één bord.

3. Bereid je voor op grote momenten in je leven

Ga je trouwen, krijg je een kindje of wil je je eerste koophuis inrichten? Je kunt Pinterest heel handig gebruiken om deze grote dingen in je leven te plannen of naar inspiratie te zoeken.

4. Inspiratie voor je hobby

Of je nu van haken, breien, schilderen of koken houdt: op Pinterest kun je je helemaal uitleven. Je vindt voor elke hobby inspiratie, handige artikelen en mooie voorbeelden.

5. Hulp bij je goede voornemens

Als je rond de jaarwisseling je goede voornemens aan het opstellen bent, kun je heel goed gebruik maken van Pinterest. Je vindt allerlei handige blogs die je kunnen helpen bij jouw voornemens en je kunt zelfs per voornemen een eigen bord maken.

 

Hoeveel Nederlanders gebruiken Pinterest?

De kans dat je landgenoten kent die Pinterest gebruiken is vrij groot. 3 miljoen Nederlanders gebruiken Pinterest en zo’n 580.000 Nederlanders doen dat op dagelijkse basis [1]. Op Pinterest vindt je gebruikers van alle leeftijden. Of je nu 20 of 80 bent; er valt voor iedereen iets interessants te vinden.

 

Pinterest zakelijk gebruiken

Nu je weet hoeveel Nederlanders Pinterest gebruiken, begrijp je waarschijnlijk wel waarom het een goed idee is om ook met je bedrijf vertegenwoordigd te zijn dit leuke platform.

  • Je kunt er afbeeldingen van je producten delen
  • Als je bedrijf een blog heeft, kun je er je je artikelen delen
  • Heb je een Youtube-kanaal met video’s, dan kun je ook je video’s op Pinterest delen

Als je nog geen ervaring hebt met het zakelijke gebruik van dit platform, dan zijn er best wat belangrijke dingen om te leren. Ik zal uitleggen hoe je het beste van start kunt gaan, maar ik raad je aan een cursus te doen als je meer wilt leren.

Zelf heb ik ook een cursus gedaan om te leren hoe ik Pinterest in kon zetten voor mijn verschillende websites en ik heb daar enorm veel van opgestoken!

Maar, first things first: ik zal je de eerste paar stappen uitleggen:

1. Een zakelijk account aanmaken

De belangrijkste stap als je je gaat aanmelden om Pinterest zakelijk te gebruiken, is het opzetten van een zakelijk account. Maak je geen zorgen: ook een zakelijk account is gratis. Als je niet voor een zakelijk account kiest, kun je straks je statistieken niet zien.

2. Claim je website

Om toegang tot de statistieken te krijgen waar ik het net over had, moet je in je profiel je website claimen.

Als je deze twee stappen hebt doorlopen, heb je een account met daaraan je site gekoppeld. Maar dit is nog maar het begin, vandaar dat er nog een stap is…

3. Ga niet zelf aan lopen modderen

Als je dit platform succesvol zakelijk in wilt zetten, dan kun je er het beste voor kiezen om een cursus te doen. Er is namelijk veel te leren: rich pins, groepsboarden, Tailwind, aansprekende pins maken, goede descriptions schrijven en het optimaliseren van je pins en borden voor de zoekmachine van Pinterest.

Ik heb 10 jaar ervaring in het online vakgebied en weet redelijk veel over social media, maar zelfs ik had een cursus nodig om alle ins & outs van het zakelijk gebruiken van Pinterest te leren.

Brengt Pinterest me snel zakelijk succes?

Ik moet je teleurstellen: nee. Om Pinterest succesvol zakelijk in te zetten heb je een langetermijnstrategie nodig. Wat wel zo is, is dat als je onderstaande dingen goed doet, je wel vanaf dag 1 verkeer kunt krijgen. Heel erg weinig verkeer, maar je moet ergens beginnen. Zorg er voor dat je:

  • Goede pins maakt. En met goed bedoel ik niet perse mooi (die fout maakte ik in het begin). Je pin moet vooral heel duidelijk zijn en er lekker uitspringen.
  • Richt je niet teveel op volgers maar vooral op je content en het pinnen daarvan.
  • Pin ook content van anderen! Ik heb gehad dat een pin van iemand anders die ik had gepind viral ging en dat leverde mijn bord en profiel ook meer views op.
  • Kijk of je lid kunt worden van groepsborden. Dit vergroot je bereik.

Is dit allemaal abacadabra voor je? Ik snap het, dat was het voor mij ook. De online cursus die ik heb gevolgd heeft me enorm goed op weg geholpen en me erg veel geleerd over hoe je succesvol Pinterest inzet voor je bedrijf of blog.

Binnenkort zal ik een review schrijven voor de cursus die ik heb gedaan. Hou dit artikel dus even in de gaten.

Heb je nog meer vragen over Pinterest?

Ik hoop dat ik met dit artikel al je vragen heb beantwoord en dat je je in ieder niet meer afvraagt: ‘Wat is Pinterest?!’.  Als je toch iets mist of een brandende vraagt hebt, laat een reactie achter onder dit artikel. Ik zal dan jouw vraag en mijn antwoord aan het artikel toevoegen!

 

commentLeave a Comment on Wat is Pinterest en hoe gebruik je het om je leven makkelijker te maken?

Zullen we contact houden?

Haal jij ook het liefst alles uit het leven? En vind je het leuk om elke dag iets kleins aan jezelf te verbeteren? Meld je aan en ik stuur je mijn tips & shortcuts. Oké, en misschien soms ook foto's van mijn kat.

Stephanie

Hoi! Ik ben Stephanie en ik ben de blogger achter de Bijschaaf Brigade. Ik verdiep me heel 2019 in alles wat met gewoontes en gedragsverandering te maken heeft. Mijn bevindingen deel ik hier met jou. Als ik niet achter mijn laptop zit, vind je me met mijn hoofd in een boek of in mijn homegym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *