Eerst even dit: wist je dat je vervelen heel goed voor je is? 

Het voelt misschien niet altijd even prettig, maar je af en toe vervelen is eigenlijk heel goed. Ik zal je uitleggen waarom. Als je je verveelt, zul je vaak merken dat je gedachten afdwalen. Je hersenen komen in de zogenaamde ‘default modus’. Hierdoor kom je eerder op oplossingen en goede ideeën.

Daarnaast helpt verveling ook als motivatie voor nieuwe doelen en kan het je creativiteit stimuleren. Als je je verveelt, ga je op zoek naar stimulans door te dagdromen en je gedachten af te laten dwalen. Je reist in je hoofd als het ware naar een andere plek! Hierdoor kom je ook beter bij je onderbewuste en leg je andere verbanden.

Je af en toe vervelen is dus heel goed!

Een herkenbare voorbeeld van hoe je default modus werkt: je zit heel erg te peinzen over een probleem, maar je vindt maar geen oplossing. Sta je even later onder de douche of de afwas te doen, dan schiet de oplossing je opeens te binnen!

Je denkt misschien dat je je hersenen helemaal niet gebruikt als je je verveelt. Niets is minder waar! In de default modus gebruiken onze hersenen maar 5% minder energie dan met denkwerk.

Wat kun je doen als je je verveelt?

Fijn dus dat vervelen goed voor je is, maar je te lang vervelen is ook niet erg productief. Hieronder heb ik een lijst gemaakt van dingen die je kunt doen als je je verveelt. Als het goed is staan er nuttige en leuke dingen tussen voor iedereen.

1. Lees een boek

Ja, dit is misschien een suf voorstel, maar wist je dat lezen echt heel goed voor je is? Het verlaagt stress, verbetert je concentratie, zorgt ervoor dat je beter leert schrijven en het is goed voor je geheugen. Dit zijn overigens nog maar een paar van de voordelen van lezen.

2. Maak een wandeling om verveling tegen te gaan

In Nederland leven we voornamelijk binnen, vooral in de winter. Zonde, want wandelen in de natuur is erg goed voor je. Vooral als je de bossen in gaat. Tijd doorbengen in een bosrijke omgeving versterkt namelijk je imuunsysteem! Is de kans dat je ziek wordt en je je moet vervelen in bed ook gelijk weer een stukje kleiner 😜.

3. Speel met je huisdier

Misschien zit je nu te chillen op de bank en doe je dat samen met je hond of kat. Spelen met een huisdier is niet alleen leuk omdat je hond of kat je aan het lachen maakt met zijn rare streken, maar ook omdat het ervoor zorgt dat jullie een betere band opbouwen.

4. Doe een klusje in huis wat je elke keer uitstelt

Je weet wel welk klusje ik bedoel, die ene. Die je al jaren uitstelt. Ja, die ja. Zet een timer op 5 minuten en start met het klusje. Je zult merken dat na de eerste paar minuten je tegenzin vaak al weg is.

5. Help iemand van wie je houdt met een klusje

Als je zelf geen klusjes hebt, bijvoorbeeld omdat je nog thuis bij je ouders woont, kun je ook iemand anders helpen met een klusje. Je bent niet alleen van je verveling af, maar je maakt ook nog iemand heel erg blij. Ik zeg: win-win situatie 🏆!

6. Kijk je favoriete Netflix-serie

Weet je echt niet wat je moet doen als je verveelt, dan is er altijd nog je trouwe vriend Netflix. Misschien ben je nog niet helemaal klaar met die ene serie die je zo leuk vindt. Dan is het nu je kans om hem af te kijken!

7. Ga even mediteren

Verveel je je en wil je iets goeds doen voor jezelf? Ga even mediteren! Als je nog nooit hebt gemediteerd, dan kun je mijn gids lezen: ‘Leren mediteren voor beginners’.

8. Plan je maaltijden voor de week

Nu je je toch verveelt, kun je iets goeds doen voor je gezondheid en het bespaart je ook nog eens veel tijd! Plan je maaltijden voor een week en maak een boodschappenlijst. Hoppa, op naar Pinterest en plannen maar!

9. Kijk video’s van je favoriete Youtuber

Wat ik wel eens doen als ik even niets te doen heb (da’s helaas erg zeldzaam), is lekker even wat video’s van mijn favoriete Youtubers kijken. Pas wel op dat je niet uitkomt bij kattenfilmpjes, want voor je het weet is het 2 weken later en hebben je collega’s of vrienden je al als vermist opgegeven.

10. Zoek een leuke DIY op Pinterest om te doen

Het maakt niet uit hoe oud je bent: het ultieme middel tegen verveling is en blijft knutselen! En met de uitvinding van Pinterest heb je de keuze uit een oneindige hoeveelheid ‘diy’s’ die je kunt doen.

11. Doe je boekhouding

Ik ga nog liever naar de tandarts dan dat ik mijn boekhouding doe, maar als je je dan toch verveelt, is dit wel de ultieme klus om te doen. Ook hier geldt: begin gewoon met 5 minuten en dan ben je je ergste weerstand wel kwijt.

12. Bel een vriend of vriendin. Of je oma. Iemand.

We hebben allemaal mensen die we te weinig spreken. Als je je verveelt op een normaal tijdstip, kun je je telefoon pakken en gezellig iemand bellen. Je oma vindt dat sowieso het einde!

13. Lak je nagels

Zien je voeten er droevig uit omdat je nagellak er half afgebladderd is? Tijd om je nagels te lakken! En als je toch bezig bent, kun je net zo goed gelijk een lekker voetenbadje met wat magnesium nemen.

14. Maak eindelijk dat ene fotoalbum van je vakantie naar Thailand in 2007

Heb je ook zoveel potentiële fotoalbums op je harde schijf of telefoon staan? Nu is het tijd om daar eindelijk eens aan te beginnen!

15. Maak een bucketlist

Dit is mijn favoriet! Heb je even niets te doen, stel dan jouw ultieme bucketlist samen. Wat zou je allemaal nog willen doen en meemaken? Dit is niet alleen heel erg leuk om te doen, maar het is nog leuker als je er daadwerkelijk dingen van kunt afstrepen.

16. Doe een dutje

Ah, dutjes. Als kind wilde je er niks van weten, nu snak je er regelmatig naar. Logisch, want dutjes zijn heerlijk en ook nog eens supergoed voor je. Een dutje zorgt ervoor dat je betere beslissingen neemt en helpt je ontspannen. Zet je timer op 25 minuten en GO!

17. Kook iets lekkers voor jezelf

We hebben allemaal een favoriet gerecht. Sleep jezelf naar de supermarkt om de ingrediënten te halen en maak het voor jezelf.

18. Zoek naar muziek die je nog niet kent

Als je je verveelt is het soms erg leuk om op zoek te gaan naar nieuwe muziek. Met wat rondklikken op Spotify of Youtube kom je al snel nieuwe dingen tegen.

19. Ga naar buiten om foto’s te maken

Heb je een camera of ben je een ware meester met je telefoon-camera? Tijd om je jas en schoenen aan te trekken en te gaan fotograferen buiten. Ga naar een mooie plek of kijk gewoon rond in je buurt. Soms zie je geheel onverwachts de meest bijzondere dingen.

20. Schrijf een kaartje naar iemand

Ik weet het, iedereen onder de 30 die dit leest denkt misschien dat ik 85 ben om met dit voorstel te komen, maar ik kan er ook niets aan doen: kaartjes versturen is gewoon leuk. Haal een leuke kaart voor iemand, schrijf er iets gezelligs op en doe hem op de bus. Ik kan je verzekeren dat het wordt gewaardeerd.

21. Ruim je tas op

Of je nu een handtas of een schooltas hebt: de kans is groot dat hij wel een keer een opruim-beurtje kan gebruiken. Haal alles eruit wat in je tas zit, gooi eventueel je tas in de wasmachine (dit kan bij sommige rugzakken, check het label even) en ruim hem weer netjes in.

 

 

commentLeave a Comment on Wat kun je doen als je je verveelt? 21 tips!

Zullen we contact houden?

Haal jij ook het liefst alles uit het leven? En vind je het leuk om elke dag iets kleins aan jezelf te verbeteren? Meld je aan en ik stuur je mijn tips & shortcuts. Oké, en misschien soms ook foto's van mijn kat.

Stephanie

Hoi! Ik ben Stephanie en ik ben de blogger achter de Bijschaaf Brigade. Ik verdiep me heel 2019 in alles wat met gewoontes en gedragsverandering te maken heeft. Mijn bevindingen deel ik hier met jou. Als ik niet achter mijn laptop zit, vind je me met mijn hoofd in een boek of in mijn homegym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *