Makkelijk thuis trainen? Gebruik een weerstandsband

Makkelijk thuis trainen? Gebruik een weerstandsband

Waarschijnlijk heb je ze al langs zien komen op Youtube of Pinterest of in je sportschool: weerstandsbanden.  Je vraagt je wellicht nog af: waarom zou ik een weerstandsband kopen? Daar zijn echt genoeg redenen voor! Zelf gebruik ik al een tijdje weerstandsbanden en ik ben er erg blij mee.

Hier bij de Bijschaaf Brigade maken we dingen graag zo makkelijk mogelijk en wat is er nu makkelijker dan met een paar banden allerlei oefeningen kunnen doen? Je hoeft de deur niet meer uit om te trainen en kunt de banden overal opbergen en mee naartoe nemen.

Sta je op het punt om weerstandsbanden aan te schaffen? Lees dan eerst even dit artikel zodat je niet dezelfde fouten maakt als ik.

Wat is een weerstandsband?

Een weerstandsband is een elastische band die je kunt gebruiken om je kracht, behendigheid of snelheid mee te trainen. Weerstandsbanden zijn over het algemeen van latex gemaakt en zijn er in verschillende sterktes en uitvoeringen.

De voordelen van een weerstandsband

Er zijn meerdere redenen om voor weerstandsbanden te kiezen! Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

  • Weerstandsbanden nemen weinig ruimte in. Ook als je klein woont, kun je ze gemakkelijk opbergen;
  • Ze zijn perfect om mee op reis te nemen;
  • Je kunt er enorm veel oefeningen mee doen en eindeloos variëren;
  • Trainen met weerstandsbanden is goedkoop: voor iets meer dan één maand lidmaatschapskosten van een goede gym heb je al een set weerstandsbanden;
  • Met banden trainen is geschikt voor iedereen omdat je zelf de weerstand kunt kiezen.

 

Waar kun je weestandsbanden allemaal voor gebruiken?

Weerstandsbanden zijn erg veelzijdig en je kunt ze dan ook werkelijk overal voor inzetten:

  • Train er je billen en benen mee;
  • Leer pull ups doen met de ondersteuning van een weerstandsband;
  • Gebruik weerstandsbanden om je armen te trainen;
  • Weerstandsbanden worden soms ook gebruikt tijdens revalidatie;
  • Je kunt je weerstandsbanden zelfs gebruiken tijdens yoga of pilates.

weerstandsband yoga

Weerstandsband kopen? Mijn 3 tips om optimaal plezier te hebben van je aankoop.

Wil je een weerstandsband kopen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Dat probleem had ik dus ook! Hierdoor kocht ik een weerstandsband van slechte kwaliteit die nu ergens in een hoek stof ligt te vangen.

De tweede keer dat ik me ging oriënteren op het aanschaffen van een weerstandsband, heb ik wat meer onderzoek gedaan. Ik deel mijn tips graag met jou!

1. Koop weerstandsbanden van goede kwaliteit

Als je aan het rondkijken bent voor weerstandsbanden, ligt er een gevaar op de loer: het kopen van een goedkope weerstandsband van slechte kwaliteit. Voor sommige aankopen geldt echter dat je beter iets meer geld uit kunt geven zodat je zeker weet dat je het product veilig kunt gebruiken. Een weerstandsband is zo’n product.

Naast veiligheid, is gebruiksgemak natuurlijk ook van belang. Wat je ziet bij goedkope weerstandsbanden waar veel dames hun benen en billen mee trainen, is dat ze oprollen en niet goed blijven zitten.

Vanwege deze twee redenen kun je het beste voor een goede kwaliteit weerstandsband gaan.

Ik ben zelf erg te spreken over deze banden. De kwaliteit is goed en ze zijn in allerlei diktes te krijgen!

 

2. Koop een weerstandsbanden set

Wanneer je net begint met het trainen met weerstandsbanden, denk je wellicht dat je aan één band genoeg hebt. In de praktijk blijkt één band vaak niet voldoende te zijn. Dit heeft te maken met het doen van verschillende oefeningen, maar ook met de toename van je kracht. Om steeds sterker te worden en resultaten te blijven boeken, moet je weerstand waarmee je traint omhoog of omlaag.

Dit geldt zeker als je, net als ik, aan het trainen bent voor pull ups. Je kunt weerstandsbanden perfect gebruiken voor het trainen van assisted pull ups en dan is het fijn als je met een steeds lichtere weerstandsband kunt trainen, zodat je uiteindelijk helemaal zelf je pull up kunt doen.

Een ander voordeel van het kopen van een weerstandsbanden set is de prijs. Vaak zijn sets een stukje goedkoper dan wanneer je alle banden uit de set los zou kopen.

Fitnesskoerier heeft een mooie set als je pull ups wilt trainen. Je hoeft zelf helemaal niet na te denken: bepaal gewoon of je een beginner of gevorderde bent en kies een setje uit.

 

3. Let goed op welk lichaamsdeel je wilt trainen

Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden (waarover later meer) en het is belangrijk dat je goed oplet wat je koopt. Zo zijn er de kleinere banden die je voornamelijk gebruikt voor je benen en billen en heb je langere banden die je bijvoorbeeld gebruikt voor het trainen van pull ups.

 

Soorten weerstandsbanden

Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden. Zo heb je ‘open’ banden, banden met hendels, banden voor je benen en billen en algemene banden die je voor meerdere dingen kunt gebruiken. Om je te helpen kiezen wat bij jou past, heb ik ze voor je op een rijtje gezet.

Platte lange weerstands

Als je aan het rondkijken bent voor een weerstandsband, dan ben je dit type band waarschijnlijk al vaak tegengekomen. Hoe dikker de band, hoe meer weerstand hij heeft. Deze banden zijn ideaal als je pull ups wilt trainen, maar er zijn ook allerlei effectieve oefeningen voor je armen mee te doen.

Loop weerstandsband

Deze weerstandsbanden staan ook wel bekend als een ‘mini band’. De banden zijn inderdaad heel klein en dat is handig, want zo kun je ze zelfs in je broekzak stoppen om ze ergens mee naartoe te nemen. Vrouwen gebruiken deze banden vaak als ze hun benen en billen willen trainen.

Handle Resistance Tubes en Clip Resistance Tubes

Handle Resistance Tubes zijn gemaakt van een zwaar type latex en hebben plastic grepen aan de uiteinden. Resistance Tubes kun je meestal krijgen in vijf verschillende weerstanden. Wat goed is om te weten, is dat tubes meestal langer meegaan dan weerstandsbanden omdat ze de dikke tubes minder snel slijten.

Wil je je resistance tubes ook aan je deur kunnen bevestigen, dan zijn er ook varianten met hendels die je eraf kunt halen. Dat zijn Clip Resistance Tubes.

Met beide type banden kun je enorm veel verschillende oefeningen doen!

Bungee Resistance Bands

Als je wel eens op Youtube een video hebt gezien van iemand die door een koord wordt tegengehouden terwijl hij wegrent, dan heb je een bungee resistance band in actie gezien! Met deze banden train je niet alleen kracht, maar ook snelheid en behendigheid. Sommige sets worden geleverd met een harnas, bij andere sets moet je er nog een los harnas bij kopen.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

 

Plaats een reactie